Nyugodtabban aludnál? Kapcsolt ki a kütyüjeidet!

Nyugodtabban aludnál? Kapcsolt ki a kütyüjeidet!

A digitális „áramszünet” hatékonyan gyógyíthatja az alvászavart. A franciák nem csak keveset, de rosszul is alszanak – állítja több francia...

A digitális „áramszünet” hatékonyan gyógyíthatja az alvászavart.

A franciák nem csak keveset, de rosszul is alszanak – állítja több francia tanulmány. Európában a felnőtt lakosság közel egyharmada szenved valamilyen alvászavarban, legalább is ez derül ki egy holland felmérésből, amelynek 22 ezer résztvevőjéből a nők 36 százaléka, a férfiak 19 százaléka alvászavaros. A magyarországi felmérések ennél kedvezőtlenebb képet mutatnak – állapítja meg a Magyar Alvás Szövetség. A Budapesti Alvásközpont három évvel ezelőtti vizsgálata szerint az 1000 fős reprezentatív felmérésben résztvevők 31,6 százaléka érintett.

A március közepén közzétett legújabb felmérés szerint másfél órával kevesebbet alszanak a franciák, mint ötven évvel ezelőtt. Kilencven százalékuk a hazatérés és lefekvés között felmegy a világhálóra, sőt, a 18-75 év közötti felnőttek jó része az ágyban is folytatja az internetezést. Amióta okostelefonon, tableten is nézhetnek filmeket, sorozatokat, a lámpaoltás után is világít náluk a képernyő.

A szakemberek azt javasolják, hogy alvás előtt egy órával lépjen életbe a „digitális áramszünet”: kapcsoljunk ki minden eszközt, mivel ezek megzavarják a nyugodt alvásunkat.

Mi lehet ennek a magyarázata? Az alvást egy természetes hormon, a melatonin segíti elő, ezt nevezik az alvás vitaminjának is. Ezt az anyagot, ami nélkülözhetetlen a minőségi alváshoz, az agy termeli, de kizárólag sötétben. A melatonin idézi elő az álmosság érzését is.

Vannak olyan körülmények, amelyek gátolják a természetes melatonin előállítódását – tudhatjuk meg a Magyar Alvásszövetség oldalán. A melatonin termelésének és az alvási zavarok növekedéséhez jelentősen hozzájárulnak a mesterséges megvilágítási körülmények, valamint a szemünk laptopok, telefonok és tabletták úgynevezett kék fényével való érintkezése.

Forrás: szemlelek.net

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!