Most érkezett! Tényleg lebontják a panelek felső szintjeit!Mutatjuk melyik magyar városban kezdik!

Most érkezett! Tényleg lebontják a panelek felső szintjeit!Mutatjuk melyik magyar városban kezdik!

0

Orbán és Lázár új “panelprogramja”, az ötlet nem új, mert bőven találhatunk már megvalósult, átfogó panel-rehabilitációs fejlesztéseket...

Orbán és Lázár új “panelprogramja”, az ötlet nem új, mert bőven találhatunk már megvalósult, átfogó panel-rehabilitációs fejlesztéseket Európában.
Orbán Viktor a Modern Városok Program utolsó, Hódmezővásárhelyen megtartott állomásán érdekes panelprogram vízióját vetette fel. Nem bocsátkozott egyelőre részletekbe, csupán csak annyi árult el, hogy visszabontási programot indítanának, idézzük :
„ha a lakók mindegyike áldását adja erre, akkor Hódmezővásárhely lehet az a város, ahol megpróbálkoznak azzal, hogy a tízemeletes panelházakat nem csak felújítják, de felsőbb szintjeiket vissza is bontják.”
Az ötlet egyáltalán nem új körülbelül egy évvel ezelőtt már Lázár János is említést tett arról, hogy ideális lenne a korszerűtlen lakótelepi lakásokban élők kertes házakba költöztetése, a 2016. április 14-i Kormányinfón azt is elmondta, hogy a felújítás nem feltétlenül számít a legjobb megoldásnak, mert 30-40 éve épültek ezek a panelházak, és az életciklusuk a végére értek. Szó szerint:
„Ahhoz kell támogatást biztosítani, hogy az emberek ki tudjanak költözni (…) Nem kényszer, nem törvényi előírás; ösztönzés, támogatás segítségével lehetőséget kellene biztosítani ahhoz, hogy minél többen kertes övezetben éljenek.”
A miniszternek már akkor is elképzelése arról, hogy mihez kellene kezdeni az esetlegesen üresen maradt épületekkel, ez majdnem ugyanaz a megoldás, amit most Orbán vetett be:
„A kormánynak mérlegelnie kell azt, hogy amikor többszázezer üres ingatlan van Magyarországon – ugyanabban a városban, ahol az élhetetlen panel van például -, akkor ad-e támogatást ahhoz, hogy valaki a panellakása helyett kertes házat vásároljon. Utána ezt a panellakást vissza lehet bontani – Németországban van erre példa, hogy magasházakat visszabontottak háromemeletesre vagy ötemeletesre, megpróbálták ezzel élhetőbbé tenni -, vagy ha teljes egészében kiürítésre kerül, akkor el is lehet bontani.”

A Porfólio elemzői számításokat végeztek, és véleményük szerint őrültség Orbán és Lázár panelbontási ötlete. Véleményük szerint 700-1000 milliárd forintba kerülne csak a lakások megvásárlása vagy új házak építése helyzetük. Ehhez persze még hozzájön a kivitelezés magasabb költsége, több ezer milliárd forinttal.
Bontás vagy visszabontás?
Panelépületekben Magyarországon 777 ezer lakott lakás van a jelenlegi adatok szerint és a lakosság 20 százaléka is ilyen épületekben él, közel 2 millió ember. Ezért nagyon fontos , hogy alaposan gondolják át ezt a dolgot, azt, hogy, mihez lehetne kezdeni ezekkel az épületekkel. Orbán Viktor és anno Lázár János is úgy fogalmazott, hogy akadnak példák Európában. De a bontás-visszabontás lehetőségénél sokkal színesebb a lehetőségek tárháza!
Szlovákiában a megoldás
A világ egyik leglátogatottabb építészeti portálján még tavaly megjelent a szlovák GutGut tervező iroda panel-rehabilitációs elképzelése. A koncepció szerint az épület belső elrendezését is teljesen átalakítják, az energetikai korszerűsítés mellett, homlokzat is jelentős változáson menne át.

Az igazi rezsicsökkentés
A németeroszági Ludwigshafen “paneljai” is eléggé rácáfolnak Lázár János panelekről és azok energetikai felújíthatóságáról alkotott elképzelésére. A tervezőknek azt sikerült elérnie a 70-es években épült társasházak esetében, hogy az épületek esztétikai megjelenése mellett, a lakóknak a fűtésért ma gyakorlatilag nem kell fizetniük. Ezt pedig korszerű hőszigeteléssel, emellett épületgépészeti megoldásokkal, mint napelemes rendszerrel valósították meg.
Komplett városrészek rehabilitációja
Brandenburg legnagyobb lakótelepének rehabilitációját nagyon sok pozitív példaként szokták Szakmai egyeztetéseken emlegetni . A grandiózus felújítási program keretében az régi 12 emeletes ( ugyanis 12 ezer lakást építettek 1976 és 1986 között), szürke épületeket szétszedték, és a legmodernebb építészeti, és energetikai megoldások segítségével, 3-5 szintes villákkal beépített, élhető városrészt alkottak, ahogy az alábbi kép is bizonyítja:

A Berlin Reinickendorf városrészében lévő 16 ezer lakásból álló lakónegyed rehabilitációja is hasonló jó eredményekkel zárult, még 1985-ben indult a szövetségi program, amelynek keretében nemcsak műszakilag és esztétikailag újították fel, (és a mai napig is ezt teszik) az épületeket, de létrehoztak egy új városközpontot is. Annak ellenére is őrzi népszerűségé a városrész t, hogy már itt is jelentkeznek az általánosnak tekinthető szociális problémák, mint az elöregedés, vagy éppenséggel a bevándorlók betelepedése.
A portál arra kíváncsi, hogy hogyan sikerülne ezt kivitelezni Miskolcon, Dunaújvárosban, vagy a budapesti Havanna lakótelepen.palyazatfigyelo.info

 


► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!