Leállíthatják az augusztus 20-i tűzijátékot! - ha biztonsági okokból, vagy az időjárás miatt ez szükséges.

Leállíthatják az augusztus 20-i tűzijátékot! - ha biztonsági okokból, vagy az időjárás miatt ez szükséges.

0

Egy pillanat alatt leállíthatják az augusztus 20-i tűzijátékot! Több tonna robbanóanyagot terveznek elhasználni az augusztus 20-i, budapesti...

Egy pillanat alatt leállíthatják az augusztus 20-i tűzijátékot!

Több tonna robbanóanyagot terveznek elhasználni az augusztus 20-i, budapesti tűzijátékon idén. A több ezer látványelem fellövése azonban bármelyik pillanatban, egyetlen gombnyomással leállítható, például, ha biztonsági okokból, vagy az időjárás miatt ez szükséges.

A tűzijáték bármelyik pillanatban egyetlen gombnyomásra leállítható, sőt adott esetben a berendezés arra is lehetőséget nyújt, hogy a tűzijátéknak csak bizonyos részeit, egyes pirotechnikai elemeit állítsák le, miközben más elemek kilövése zavartalanul folytatódhat - írja az augusztus20.kormany.hu weboldal.

A tűzijáték fő helyszíne a Duna Országház előtti szakasza, a Margit híd és a Lánchíd között mintegy 800 méter hosszban és a Lánchíd. A tűzijáték vasárnap este, hagyományosan 21 órakor kezdődik és körülbelül fél órán át tart.

A nézők számára idén a Duna-part pesti oldalán a Margit híd és a Lánchíd közötti, Id. Antall József rakpartról míg a budai oldalon a Bem rakpartról (a Sztehlo Gábor rkp. és Friedrich Born rkp. vonaláról) nyílik majd élvezhető látvány. 

A mintegy 1000 méter széles dunai tűzijátékot és a Lánchídról fellőtt rakétákat legjobban a Duna mindkét oldalán a Margit híd és Lánchíd közötti rakpartokról lehet majd élvezni.

A tűzijáték látványos a Halászbástyáról, a Budavári Palota Dunára néző oldaláról, a Budavári Sikló tereiről, sétányairól, és minden olyan helyről, ahonnan az Országház jól látható. A Lánchíd le lesz zárva a nézők elől, de a Margit hídról remek kilátás nyílik a tűzijátékra - írja a portál.

Az idei budapesti tűzijáték körülbelül 25.000 darab látványeffektet tartalmaz. Több mint 6.300 pirotechnikai elemet indítanak el, 5.000 lépésben. Ezek között lesz körülbelül 4.000 darab nagy kaliberű tűzijáték bomba és mozsár, melyekből a legnagyobb kaliberű bomba 200mm-es és 5 kilós. Fellőnek mintegy 2.300 rómaigyertyát, és még közel 300-350 db egyéb eszköt is.

A tűzijáték elemeinek össztömege több, mint 4 tonna, ebből a pirotechnikai robbanóanyagok nettó tömege 2,5 tonna fölött lesz. Az indítás rádióvezérelt modulokkal történik, de a 6.300 elem bekötéséhez így is szükség lesz mintegy 60 kilométernyi vezetékre.

A biztonságot szolgálják a szerelvények speciális műszaki tulajdonságai, a repeszmentes keménypolietilén vetőcsövek, amelyek tűz- és robbanásálló kalodarendszerbe rögzítve biztosítják a pirotechnikai elemek kilövését. A hatóságok, biztonsági szervek, pirotechnikai szakemberek és a biztonságért felelős Operatív Törzs között zártláncú, titkosított rendszeren keresztül zajlik a folyamatos kommunikáció. A tűzijáték idején az ún. Vezetési Pontról valamennyi érintett helyszín belátható és minden biztonságért felelős szervezet képviselője jelen van, hogy szükség esetén azonnal megtörténjen a megfelelő beavatkozás, ám a remények szerint erre nem fog sor kerülni.blikk.hu

   
► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!