Ha te is szoktad a körmeid rágni, ezt mindenképpen olvasd el!

Ha te is szoktad a körmeid rágni, ezt mindenképpen olvasd el!

0

Gyakran rágod a körmöd? Vagy talán állandóan? Amíg egyesek csak akkor rágják a körmüket, ha azok már túl nagyok, mások már a fájdalomig és a vérzésig...

Gyakran rágod a körmöd? Vagy talán állandóan? Amíg egyesek csak akkor rágják a körmüket, ha azok már túl nagyok, mások már a fájdalomig és a vérzésig gyötrik ujjaikat.

 

Eddig úgy vélték, hogy ennek a szokásnak a hátterében a szorongás és nyugtalanság áll (és ez, bizonyos emberekre igaz is), de új tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy ez a szokás egy teljesen más jellemvonást igazol: a perfekcionizmust.

„Úgy véljük, hogy azok az egyének, �nek, akiknél ez az ismétlődő magatartás fellelhető, valójában perfekcionisták. Ez azt jelenti, hogy nem képesek relaxálni és a feladatokat normális ritmusban elvégezni. Ezért frusztrációnak, türelmetlenségnek és elégedetlenségnek vannak kitéve, amikor nem érik el céljaikat.” – mondja Dr. Kieron O`Connor, a tanulmány vezetője.

Azok, akik a körmüket rágják, ezt nem azért teszik, hogy nyugtalanságukon enyhítsenek, hanem azért, mert rengeteg fel nem használt energiájuk van, és ezt valahogy le kell vezessék. Mert ha nem, dühösek lesznek.

A modern korszakban egyre többen keresnek fel pszichoterapeutát azok közül, akik a körmeiket rágják. A körömrágás hosszútávon fertőzésekre hajlamosít, gyengíti a fogakat, és átalakítja a körmök formáját.

Íme néhány jele annak, hogy a körömrágás a perfekcionizmust kíséri:

  • szigorú vagy magaddal szemben
  • mérges leszel, ha úgy érzed nem érted el a céljaidat
  • gyakran vagy elégedetlen, még akkor is, ha céljaid el lettek érve
  • habozol, vagy nem teszel meg valamit addig, amíg úgy nem érzed, hogy annak eljött az ideje
  • gyakran a „minden vagy semmi” elve alapján tekintesz a dolgokra

Ha mindez ismerősen hangzik, ne ijedj meg. Erről a szokásról le lehet szokni, ha azt szeretnéd. Csak időre és fegyelemre van szükséged.

Forrás: filantropikum.com

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!