Fejre állhat az időjárás - nagy katasztrófa jöhet

Fejre állhat az időjárás - nagy katasztrófa jöhet

0

Egymás után több földrengés rázta meg Izland legnagyobb vulkánját, amely utoljára 1918-ban tört ki teljes erejével. Néhány évvel ezelőtt egy kisebb...

Egymás után több földrengés rázta meg Izland legnagyobb vulkánját, amely utoljára 1918-ban tört ki teljes erejével. Néhány évvel ezelőtt egy kisebb ottani kitörés után leállították a légi közlekedést és a légkörbe jutott hamu hatással volt az időjárásra.

Megkongatta a vészharangot az Izlandi meteorológiai intézet, miután műszerei 1977 óta a legerősebb földrengést regisztrálták az országban - jelentette a Bloomberg. A rossz hírt még szörnyűbbé teszi, hogy a két 4-es fokozatú földmozgás megrázta az ország legnagyobb vulkanikus hegyét, a Katlát.

A nagyobb rengéseket legalább tíz kisebb kb követte a szigetország déli részén lévő, 1450 méter magas hegy környezetében. Sem emberi sérültekről vagy áldozatokról, sem anyagi kárról nem érkezett hír.

A Katla legutoljára 1955-ben és 1999-ben hívta fel magára a figyelmet egy-egy kisebb kitöréssel. Ezek egyike sem volt elég nagy ahhoz, hogy áttörje vulkán a tíz kilométer széles központi kráterét fedő jégréteget. Legutóbbi nagy kitörése 1918-ban volt - akkor több mint öt héten át pumpálta a hamut a légkörbe.

Vészjósló előjel

Az izlandi Eyjafjallajokull vulkán 2010-ben súlyos zavarokat okozott a légi közlekedésben kitörésével (képünk is erről készült). Több mint 100 ezer légi járatot kellett törölni Európa-szerte, mert a légügyi hatóságok attól tartottak, hogy a repülőgépek hajtóműve leáll a beléjük kerülő hamu miatt. Ezt a légtérzár miatt súlyos anyagi károkat elszenvedő cégek vitatták, még próbarepülésre is felküldtek gépeket.

Akkoriban arról is cikkezett a sajtó, hogy levegőbe kerülő hamu gyengíti a nap besugárzását, amivel hatással van az időjárásra. Vészjósló körülmény, hogy a történelmi tapasztalatok szerint az cegy-két évvel a Katla előtt szokott kitörni.

Forrás: www.napi.hu

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!