Fantasztikus bejelentés!Januárig visszamenőleg adnak béremelést!

Fantasztikus bejelentés!Januárig visszamenőleg adnak béremelést!

0

Áprilisban kaphatják meg a nagyobb fizetést az állami cégek dolgozói! Januárig visszamenőleg kapják meg a magasabb bért. Várhatóan áprilisban kapják...

Áprilisban kaphatják meg a nagyobb fizetést az állami cégek dolgozói! Januárig visszamenőleg kapják meg a magasabb bért.

Várhatóan áprilisban kapják meg a megemelt fizetést az állami cégeknél dolgozók, januárig visszamenőleg – mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette, a versenyszférához hasonlóan �an az állami vállalatok nagy részénél is megkötötték a bérmegállapodást, ami 3 évre szól és 2017-ben átlagosan 13 százalékos, 2018-ban 12 százalékos, 2019-ben 5 százalékos, összesen 30 százalékos bérfejlesztést irányoz elő.

Az államtitkár szerint a béremelés a munkaerő megtartását, hiányszakmáknál a munkaerő pótlását, és a megfelelő képzettséggel rendelkező dolgozók megbecsülését szolgálja. A 30 százalékos emelésben benne van a minimálbér és szakmunkás bérmininimum kötelező emelése – a minimálbér 15 százalékkal, a szakmunkás-bérminimum 25 százalékkal emelkedett- az idén január 1-jétől -, az ezzel együtt járó bértábla változtatás és a hiányszakmákban dolgozók kiemelt javadalmazása – fejtette ki.

A 3 éves megállapodások a béren kívül vállalatonként eltérő intézkedéseket is tartalmaznak. A megállapodás része és a munkabéke szempontjából a legfontosabb, hogy a munkavállalók ebben az időszakban további bérigényekkel nem lépnek fel. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: ez nem jelenti azt, a sztrájk kizárása szerepelne a megállapodásban. Erre alkotmányos lehetőség nincs is – tette hozzá.

Fónagy János szintén kérdésre válaszolva elmondta, a Magyar Postánál 33-34 százalékos bérfejlesztés lesz 3 év alatt, ahol a 30 százalék feletti részt a posta saját erőből finanszírozza. A Magyar Villamos Műveknél még nincs megállapodás, a tárgyalások alapján 18-20 százalékos bérememlés lehet 3 év alatt a cégnél – számolt be az államtitkár.

Forrás : hirado.hu

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!