Az étkek netovábbja: töltött káposzta egy 200 éves recept alapján

Az étkek netovábbja: töltött káposzta egy 200 éves recept alapján

0

Életemben egyszer készítettem töltött káposztát. Örök hála Anyósapósnak, hogy ezt az ételt ők is elkészítik karácsonykor és ipari mennyiségben...

Életemben egyszer készítettem töltött káposztát. Örök hála Anyósapósnak, hogy ezt az ételt ők is elkészítik karácsonykor és ipari mennyiségben teszik, mert bár az én első és egyetlen próbálkozásom is nagyon finom lett, de megőrültem a pepecselésétől. Ráadásul ahány receptes könyvet néztem, ahány ismerőst megkérdeztem, mindenki gyökeresen másképp javasolta az elkészítését és tudom, hogy a végére sikítófrászt kaptam. 

Találtam nektek egy kétszáz éves receptet, igazán ízes magyar nyelven íródottat, használjátok sikerrel. Szerintem ennél tutibb recept nincs is:

Szárma, vagyis töltött káposzta

Kérj kolbászba vagy töltött káposztába való tehénhúst, fejtsd le róla az ereket ’s kékes bőrt, ’s vágd igen apróra, vágj külön jóféle szalonnát hozzá apróra, végy rizskását egy marokkal, mosd meg, ’s egyvelítsd a vágott hús és szalonna közé, sózd és borsozd meg illendően. Üss reá két egész tojást és keverd jól öszve. A savanyú fejes káposztának a leveleiről metéld le a vastagabb szárát, és mindegyikbe tégy annyit, mennyit a töltelékből, hajtogasd szépen öszve. Ha ez elkészült, egy-két egész fej káposztát metélj hozzá szeletekre, ebből rakj egy marokkal a fazék fenekére, erre négy-öt takartot, född be metélt káposztával és 15 egész szelíd borsot hints hegyibe. Tégy reá egy-két szelet szalonnát, és így a takarttal ’s a káposztával együtt soronként, ’s szelíd borssal ’s szalonnával töltsd meg a fazokat, de ne feszesen, hogy a főzés közt könnyen lehessen felrázni. Osztán töltsd fel jó tehénhúslévvel, ha jól megfőtt, rántsd be, ’s sárfányozd meg, ’s melegen add fel.

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!